El volum que teniu a les mans és el primer d’una sèrie de guies sobre el patrimoni dels templers i els hospitalers, que Joan Fuguet vol fer conèixer a fons a partir de la proposta d’itineraris.
Aquesta segona guia del patrimoni dels templers i els hospitalers comprèn les Terres de l’Ebre i els castells templers del Baix Maestrat. És la zona on aquests ordes van tenir un major protagonisme i s’hi concentra un conjunt militar excepcional: Miravet, Ulldecona, Peníscola, Xivert... També acull bons exemples d’arquitectura religiosa, civil i industrial, ja que ambdós ordes van desenvolupar un paper important en la colonització del territori.
L'interès suscitat entorn del patrimoni dels Ordes religioso-militars és la raó d'haver engegat la publicació de la present col·lecció, «Templers i Hospitalers», presentada en forma de guia. Aquest tercer volum fa referència a les Terres de Ponent i la Franja, àrea on el patrimoni del Temple i de l'Hospital havia estat importantíssim.
L’interès suscitat entorn del patrimoni dels ordes religioso-militars és la raó d’haver publicat la present col·lecció, «Templers i hospitalers», presentada en forma de guia en quatre volums. Aquest quart i darrer fa referència a la Catalunya Vella (amb un èmfasi especial als territoris de la Catalunya Nord), al Penedès i a Mallorca. En aquest volum Joan Fuguet inclou aportacions innovadores sobre el patrimoni tant de l’Orde del Temple com de l’Orde de l’Hospital.
D’aquest treball exhaustiu sobre les construccions i establiments del Temple (dels quals a vegades, només en queda alguna pedra i fins i tot de vegades res, tret d’una cita en algun text), hom retindrà d’entrada la voluntat de l’autor de situar la seva recerca dins el context general de la història de l’arquitectura del l’orde.
Aquest llibre pretén oferir una visió general i completa sobre les abadies i els priorats cistercencs catalans i les seves filials en territoris en l’antiga Corona d’Aragó. Els autors estudien el fenomen cistercenc en el context històric que nasqué i, d’altra banda, descriuen i analitzen la història i l’art dels monestirs catalans, alguns ben poc coneguts. L’arquitectura dels cenobis cistercencs catalans (i de la Corona d’Aragó) resulta d’especial interès en el context de l’art català, sobretot en el moment tan apassionant com és el de la transició del Romànic al Gòtic. Els nombrosos plànols i fotografies d’aquesta edició contribueixen a presentar de forma entenedora i atractiva la captivadora trajectòria del Cister.
Foren cinc o sis només les abadesses que tingué el monestir; legítimes o il·legítimes, eren filles dels comtes més poderosos de dues cases rivals: Barcelona i Cerdanya. Mostraren totes un gran tremp i foren excel·lents administradores de la casa que tan amunt havia col·locat Emma, la filla del Pilós. Al cap d’un segle a resulta de les calúmnies propagades pel comte Bernat Tallaferro, l’abadessa Ingilberga i les monges foren expulsades.
El monestir de Santes Creus fou el lloc que escolliren diversos monarques de la casa e Barelona per a repòs definitiu de la seva despulla. Això és cosa ben sabuda. Els enterraments reials de Pere el Gran i de Jaume el Just i la seva esposa Blanca d'Anjou constitueixen dos joiells funeraris que cal valorar, no solament entre les peces arquitectòniques i artístiques de més ponderació de tot el conjunt monestirial, sinó que han d'ésser posades en primer rengle de les construccions funeràries del seu temps i de Catalunya.
L’establiment a Catalunya, o si es vol, el trànsit de la Trapa pe Catalunya, fou un esdeveniment insòlit, sovintejadament esmaltat d’episodis talment novel·lescs i les circumstàncies del qual procés produí, no solament una amplíssima expectació en diverses contrades de la nostra geografia, sinó que hi va deixar una profundíssima empremta, no sempre captada en la seva justa dimensió pel poble senzill.
L’ordre militar de cavalleria de Sant Jordi d’Alfama ha estat l’únic ordre d’aquesta mena que podem considerar català pels seus quatre costats. No n’ha existit cap altre fundat a Catalunya, al servei de Catalunya, radicat a Catalunya i nodrit per frares catalans.
La restauració de Poblet comportà la seva prèvia destrucció. Com que aquesta restauració, ja ho hem insinuat, ha esguardat i ha aconseguit dos propòsits –la reconstrucció material i la repoblació monàstica-, no estarà de més que hi fem una breu referència.
Hi ha un fet de la història de Poblet –o, més ben dit, a la petita història de la reconstrucció del monestir de Poblet- que ha cridat l’atenció dels tractadistes. No pel fet en si, que, com veurem, tingué una transcendència molt discreta, si és que cal que n’hi adjudiquem alguna.
La llegenda dels tresors amagats estigué molt en voga, amb un fons de motivació veritable, immensament exagerat per la fantasia popular que en el curs dels segles n'havia anat fabricant contalles i les havia anades perfeccionant d'episodis, de vegades absolutament fabulosos i inversemblants, absurds de tota absurditat, i d'altres veades, amanides d'aparences més versemblants per la influència de l'elaboració de subjectes més cultivats que conduïen a la fantasia per carrils més conjuminables.
Les evidents desavinenteses que a la darreria de 1886 i a la primera de 1887 ja devien exterioritzar-se a la companyia que hem dit, i de les quals parlarem aviat, excitaren la xurma, tant de Vimbodí com de l'Espluga, a intentar la recerca. Esdevé veritablement fora de tota ponderació el clima insòlit que el pretès tresor pobletà havia creat.
Una acurada tria de casos en què el monestir de Poblet aplica la justícia criminal durant els segles XV al XVIII serveix a l'autor per analitzar la pràctica quotidiana de la justícia civil i criminal, alta i baixa, exercida pels senyors feudals -en aquest cas, eclesiàstics- d'acord amb les relacions socials de l'època.
Ramon de Penyafort fou un dels personatges principals del segle XIII: jurista, professor de la Universitat de Bolonya, canonge de la seu barcelonina, capellà i penitencier de papes, compilador de les Decretals per encàrrec de Gregori IX, amic i conseller de Jaume I, tercer general de l'ordre dominicà, impulsor d'escoles d'hebreu i àrab per missioners, i frare de convent de Santa Caterina, de Barcelona, on morí el 1275. Fou canonitzat ara fa 400 anys.
En aquest llibre ens presenta, amb detall, la història de l'origen, la construcció, la destrucció i la reconstrucció dels panteons reials de Poblet (que contenen les despulles de personatges tan rellevants com foren Jaume I o Pere «el Cerimoniós») i el mausuleu de la casa ducal de Cardona (el llinatge nobiliari més poderós de Catalunya).
Justament, l’estudi dels arxius de Poblet i Vallbona de les Monges, del qual és coautor de l’inventari de l’arxiu, i la història dels monestirs cistercencs són temes que investiga, i sobre els quals té publicats diversos articles. És amb un afany més aviat divulgador que presenta aquesta breu història del monestir de Vallbona, que recull, també, el que fins ara han escrit els erudits sobre aquest cenobi.